top of page

7 feiten over de Wadden

7 feiten die je echt moet weten over de Wadden

In augustus is het dan zo ver Innertrail goes Ameland. Een bijzondere en uitdagende tocht van het vaste land naar Ameland. Uitgestrekte waterpartijen en eindeloos veel zand is wat je te wachten staat. Kleine krabbetjes die bij elke stap weer terug in hun holletje verdwijnen en honderden vogels die een tjilpend concert ten gehore brengen.

Moddergat, de start van onze tocht, is een dorp waar 205 mensen wonen. Een dorp met een prachtige naam die tot de verbeelding doet spreken. Waarbij je de zilte zeelucht al ruikt en de modder tussen je tenen door voelt sijpelen.

  1. Sinds juni 2009 zijn de wadden UNESCO wereld-erfgoed. Dit betekent dat zij 1 van de 10 plekken inneemt die NL rijk is aan wereld erfgoed gebieden.

  2. Het grootste dorp op Ameland telt bijna 1200 inwoners. Even een kleine vergelijking: Tokyo telt tussen de 32 en 36 miljoen inwoners en ligt ook op een eiland.

  3. Er sinds 850 waarschijnlijk mensen op Ameland hebben gewoond. Een zeer vredig, gemoedelijk en rustgevend eiland. In tegenstelling tot deze vredelievendheid: in Japan ligt een van de meest spookachtige eilanden ter wereld, Hashima. Dit eiland, 15 km uit de kust van Japan is sinds 1974 niet meer bewoond.

  4. Gemeente Ameland bestrijkt een gebied van 26.850 hectare, waarvan 20.984 aan meren, sloten en andere wateren. Ter vergelijking: Canada staat bekent als het land met de meeste meren, 9% van hun grondgebied bestaat uit water. Een schijntje dus vergeleken bij Ameland. En dan Saoudi Arabie, hier zijn helemaal geen rivieren te vinden op eigen grondgebied (net als de Bahama’s, Malediven, Oman en Qatar). En dan de tegenstelling: Libie bestaat voor 99% uit woestijn en sommige gebieden zien 10 jaar geen regen.

  5. De bevolkingsdichtheid op Ameland per km2 62 personen is. In New York is dit 10.889 personen per km2. In Mongolië heb je het minste kans om je buurman te zien met 1,6 personen met km2.

  6. Het een prachtig feit is dat er zakpijpen leven op het wad? En dat ze verschillende soorten kennen zoals de gesterde geleikorst, de knotszakpijp, de ruwe, ronde en doorschijnende zakpijp.

  7. De eilanden vaak helder licht hebben omdat er weinig stof van de grond, het verkeer of de industrie komt en het licht weerkaatst wordt door de zee. En dat Schiermonnikoog de donkerste plek van NL is in de nacht en dus de minste lichtvervuiling heeft.

Wij zijn wel benieuwd met welk bizar zeebeest jij wel eens oog in oog hebt gestaan of gezwommen?

Voor meer informatie over onze tocht check:


Recente berichten

Archief

bottom of page